Om oss

En liten historik!

Namnet anknyter till Hemgården (Studiehemmet). Hemgårdar, som kom till vårt land i slutet av 1920-talet, var inspirerade av Settlement rörelsen i England som uppstod i samband med den omfattande inflyttningen till städerna under industrialiseringen.Hemgårdarnas grundare ville skapa en hemmiljö, där arbetarna och deras familjer kunde delta i bildningsverksamhet, i kulturella och sociala aktiviteter. Med ny kunskap och ökad självkänsla skulle de kunna arbeta för att förbättra sina egna levnadsförhållanden. I Norrköping startades den första Hemgården av tyg-lagerskan Karin Nilsson i en lägenhet på Vattengatan i september 1926. Så småningom flyttades Hemgården till sin nuvarande plats.

På Hemgården ordnades cirklar av olika slag och kurser i en imponerande omfattning, från hantverkskurser av olika slag, till språk, musik etc. Det fanns ett enormt behov hos hårt arbetande människor att få vara med och förkovra sig, och utöver den rena kunskapsinhämtningen deltog man gärna i allehanda kulturella aktiviteter. Verksamheten på Hemgården skapade sammanhållning och fint kamratskap, de många aktiva engagerade deltagarna, ofta unga, ville gärna starta en egen förening, en kamratförening. Tanke blev till handling och Hemgårdens Kamratförening bildades år 1939. Aktiviteterna under höst och vinter fortsatte på Hemgården. Föreningen växte och snart väcktes frågan om en gemensam samlingspunkt, en plats där alla kunde samlas för trevlig samvaro i glada vänners lag, under den period då Hemgården höll stängt. Kamratföreningen började leta lämpligt objekt, man fann hemmanet vid Glans södra strand, inte långt från stadens centrum och inte längre bort än att medlemmarna kunde ta sig dit.

Den lilla gården kostade

8 000 kronor, varav 400 kronor i handpenning och hur få ihop denna summa?
En insamling bland Kamratföreningens medlemmar genomfördes. En större donation fick föreningen från fröken Danelius i Stockholm, plus ett litet inteckningslån på banken löste det hela och affären var i hamn. Köpehandlingarna undertecknades i september 1939 och SOMMARGÅRDEN var nu i Kamratföreningens ägo. Mycket fanns att göra för att förbättra stugorna på Sommargården, de begränsade resurserna bestämde åtgärderna, men föreningsmedlemmarna har var och en på olika sätt bidragit till de kontinuerliga förbättringarna som skett under årens lopp.

Studiehemmet Hemgården använde gärna Sommargården som utflyktsmål i sin verksamhet. Ungdomar från Hemgårdens olika kurser och cirklar kunde fara ut till Sommargården för aktiviteter över dagen, eller på veckolånga läger. Även grupper med invandrare från Hemgårdens kurser i svenska besökte Sommargården under olika perioder. Man kan imponeras av den enorma aktivitet som föreningens medlemmar ägnade sig åt på Sommargården under årens lopp. Här var det idrottstävlingar, lekar av olika slag, sång- och musikstunder och alltid stor uppslutning när valborgs-, pingst- och midsommarhelgerna skulle firas.

Åren går fort, Sommargårdens underhållsbehov är fortsatt stort, och föreningen gläds åt de penninggåvor medlemmarna skänker som gör det möjligt att fortsätta göra Sommargården bättre utrustad. Vi har installerat två Villa Separett och numera har vi en lättkörd gräsklippare som även den som inte är så stark kan använda. Vatten är indraget till Strandstugan och Grindstugan håller på att förbättras.

En ideell förening

Hemgårdens kamratförening är en självständig ideell förening, politiskt och religiöst obunden. Föreningens syfte är att som ägare till Sommargården förvalta och bevara den, se till att den blir en gemensam mötesplats för olika generationer där man under lättsamma former kan mötas.

På Sommargården är alla medlemmar välkomna att använda stugorna, Skyskrapans Veranda och vår badplats för egen rekreation, friskvård och social samvaro i olika former. Var och en, som är intresserad av att bidra med någon arbetsinsats, är välkommen att i mån av tid och kraft delta i Sommargårdens skötsel, verksamhet och utveckling.

Verksamheten finansieras av medlemsavgifter, penninggåvor - liten eller stor är mycket välkommen till föreningen. Även genom att hyra någon av stugorna, per dygn eller veckovis, eller abonnera verandan, stärker föreningens ekonomi.

 

Våra stadgar

 

§ 1.            FÖRENINGENS NAMN

Föreningens namn är Hemgårdens Kamratförening och är registrerad hos Skatteverket med organisationsnummer 825000-1446.

 

§ 2.            FÖRENINGENS ÄNDAMÅL

Hemgårdens Kamratförening är en självständig ideell förening som är religiöst och politiskt obunden med syfte att verka för att öka den sociala gemenskapen mellan medlemmarna. För att uppfylla sitt ändamål ska föreningen som ägare förvalta och bevara Sommargården,  genomföra arrangemang och aktiviteter så den blir till en mötesplats för olika åldrar och intresseriktningar.

 

§ 3.            FÖRENINGENS SÄTE

Föreningen har sitt säte på Sommargården, Hillerstad, Norrköpings kommun.

 

§ 4.            MEDLEMSKAP

4.1

Medlem är den som vill verka för föreningens ändamål och förbinder sig att följa föreningens stadgar, ordningsföreskrifter och i stadgeenlig ordning fattade beslut.

Medlemsansökan lämnas till styrelsen. Medlemskapet är personligt. Vuxen person betalar medlemsavgift. Vuxen person är den som fyllt 18 år. Ungdomar och barn under 18 år är befriade från att betala medlemsavgift men skrivs in som medlemmar.

Medlem får utnyttja föreningens anläggning och utrustning samt delta i föreningens verksamhet.

Medlem som avsiktligt eller genom bristande aktsamhet skadar föreningens tillhörigheter och egendom är ersättningsskyldig.

4.2

Utträde: Medlem som vill utträda ur föreningen skall anmäla detta till föreningens ordförande eller kassör.

Medlem som inte erlagt fastställd avgift senast 30 juni verksamhetsåret skall anses ha utträtt ur föreningen.

4.3

Uteslutning: På styrelsens förslag kan medlem av ordinarie eller extra föreningsmöte uteslutas ur föreningen om medlem:

  • genom sitt handlande motarbetar föreningens syften
  • inte fullgör de skyldigheter som är stadgade
  • gör sig skyldig till klandervärt handlingssätt eller uppträdande gentemot annan medlem

För sådant beslut fordras minst 2/3 majoritet.  Av kallelsen till föreningsmötet skall framgå att uteslutningsärende skall behandlas

 

§ 5.            MEDLEMSAVGIFTER

Medlemsavgiften fastställs av årsmötet. Betalning skall vara föreningen tillhanda senast det datum som anges på fakturan.

 

§ 6.            BESLUTANDE INSTANSER

Föreningens beslutande instanser är föreningsmöten såsom årsmötet, ordinarie eller extra föreningsmöte. Styrelsen i sin helhet företräder föreningen och fattar beslut mellan föreningsmötena, utom i frågor som uttryckligen är förbehållna föreningsmötena.

Styrelsen skall genomföra minst fyra möten per år, föreningen två möten per år, varav ett är årsmöte vilket genomförs sista söndagen i mars månad!

 

§ 7.            RÄKENSKAPSÅR och VERKSAMHETSÅR

Föreningens räkenskapsår liksom verksamhetsår ska vara kalenderår. Styrelsens årsredovisning skall överlämnas till föreningens revisorer senast fyra veckor före årsmötet.

 

§ 8.            STYRELSEN

 

8.1

Sammansättning: Styrelsen består av sju ordinarie ledamöter vars uppdrag omfattar två år för var och en, samt tre suppleanter vars uppdrag gäller under ett år.

Ordförande utses av årsmötet.

Styrelsen utser inom sig vice ordförande, sekreterare och kassaförvaltare.

Avgår ordförande före mandattidens utgång inträder vice ordförande i dennes ställe för tiden till och med nästa årsmöte.

Avgår ledamot före mandattidens utgång inträder suppleant i dennes ställe för tiden till och med nästa årsmöte.

Från styrelsen avgår fyra ordinarie ledamöter vartannat år, året därefter tre ordinarie ledamöter.

8.2

Uppgifter: Styrelsen företräder föreningen, bevakar och handhar dess intressen och angelägenheter, verkställer av årsmötet fattade beslut, sköter föreningens ekonomiska angelägenheter, för räkenskaper, avger verksamhetsberättelse och årsredovisning för det senaste räkenskaps- och verksamhetsåret, till årsmötet.

Styrelsen beslutar å föreningens vägnar om ej annat föreskrivs i dessa stadgar. 

Styrelsen sammanträder när ordföranden finner det erforderligt eller om minst en styrelseledamot begär detta.

Styrelsen har rätt att genomföra ekonomiska transaktioner i nödvändig omfattning under förutsättning att besluten är enhälliga enligt styrelseprotokoll.

Föreningens firma tecknas av föreningens ordförande och kassör var för sig.

8.3

Beslutsmässighet: Styrelsen är beslutsför då minst hälften av styrelsen inklusive suppleanter är närvarande. Styrelsebeslut fattas med enkel majoritet. Vid lika röstetal gäller den mening ordföranden ansluter sig till.

                                   

§ 9.            REVISORER

Styrelsens förvaltning ska årligen granskas av två på årsmötet utsedda revisorer. Dessa avger sin revisionsberättelse på årsmötet.

 

§ 10.          ÅRSMÖTE

Ordinarie årsmöte vilket är föreningens högsta beslutande organ, hålls årligen sista söndagen i mars månad, tid och plats som styrelsen bestämmer. Kallelse ska sändas till alla medlemmar senast 21 dagar före årsmötet och senast 14 dagar före extra årsmöte.

Motion skall vara styrelsen tillhanda senast en vecka innan sista styrelsemötet före årsmötet.

Vid ordinarie årsmöte skall följande ärenden behandlas:

 

1.               Val av ordförande och sekreterare för mötet.

2.               Fastställande av röstlängd för mötet.

3.               Val av protokolljusterare tillika rösträknare.

4.               Fråga om mötet blivit utlyst enligt stadgarna.

5.               Fastställa dagordningen.

6                a) Styrelsens verksamhetsberättelse för det senaste verksamhetsåret.

                  b) Styrelsens förvaltningsberättelse (balans- och resultaträkning) för det senaste

                  räkenskapsåret.

7.               Revisorernas berättelse.

8.               Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen för den tid revisionen avser

9.               Fastställande av medlemsavgifter

10.              Fastställande av verksamhetsplan och förslag till budget för det kommande

                  verksamhets- och räkenskapsåret.

11.              Val av ordförande i föreningen för en tid av två år.

12.              Val av övriga styrelseledamöter samt suppleanter för en tid av två respektive

                  ett år.

13.              Val av två revisorer samt två suppleanter för en mandattid på ett år.

14.              Behandling av styrelsens förslag och i rätt tid inkomna motioner.

15.              Övriga frågor

 

Beslut i frågor av större ekonomisk betydelse för föreningen eller dess medlemmar får ej fattas om detta inte funnits med i kallelsen till årsmötet.

 

§ 11.          EXTRA ÅRSMÖTE

Extra årsmöte hålls när styrelsen eller revisorerna finner att det är nödvändigt eller när minst 1/10 av föreningens medlemmar kräver detta genom skriftlig begäran till styrelsen. Av begäran ska framgå det eller de ärenden som medlemmarna vill att mötet ska behandla. På extra årsmöte får endast de ärenden som angivits i kallelse behandlas.

 

§ 12.          RÖSTRÄTT

Vid årsmöte har varje närvarande medlem, som erlagt medlemsavgift enligt vad som sägs i § 4.2, en röst.

 

§ 13.          BESLUT, OMRÖSTNING OCH BESLUTSMÄSSIGHET

Beslut fattas med bifallsrop (acklamation) eller om så begärs, efter omröstning.

Omröstning sker öppet, utom vid val där sluten omröstning ska äga rum om någon begär detta. Beslut fattas, såvida dessa stadgar ej föreskriver annat, med enkel majoritet. Vid lika röstetal gäller den mening som ordföranden biträder. Vid personval sker dock avgörandet genom lottning.

 

Ledamot av styrelsen får inte delta i beslut om ansvarsfrihet för förvaltningsåtgärd för vilken denne är ansvarig, inte heller vid val av revisor.

 

Mötet är beslutsmässigt med det antal röstberättigade medlemmar som är närvarande på mötet.

 

§ 14.          REGLER FÖR ÄNDRING AV STADGARNA

För ändring av dessa stadgar krävs ett enkelt beslut (se § 13)  av två på varandra följande föreningsmöten, varav ett möte är antingen ordinarie eller extra årsmöte. Förslag till ändring av stadgarna kan lämnas av medlem till styrelsen senast två månader före årsmötet. Hemställan skall finnas med i kallelsen till årsmötet och/eller extra årsmötet.

 

§ 15.          UPPLÖSNING AV FÖRENINGEN

Beslut om föreningens upplösning kan endast tas vid två på varandra följande årsmöten, varav minst ett är ordinarie. Minst 2/3 av antalet avgivna röster måste bifalla förslaget. Vid upplösning av föreningen ska eventuella tillgångar hanteras på samma sätt; där minst 2/3 av antalet avgivna röster måste bifalla förslaget.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.